Ομορφη Μάνη Ομορφη Μάνη Author
Title: Το πανέμορφο χωριό Οίτυλο, το Κάστρο της Κελεφάς και η Μονή Τσίγκου.
Author: Ομορφη Μάνη
Rating 5 of 5 Des:
Χωριό Οίτυλο       Οδεύοντας από την Αρεόπολη προς τον δρόμο που οδηγεί στην Μεσσηνιακή Μάνη  (και που καταλήγει στην πανέμορφη Καλαμάτ...
Χωριό Οίτυλο
      Οδεύοντας από την Αρεόπολη προς τον δρόμο που οδηγεί στην Μεσσηνιακή Μάνη  (και που καταλήγει στην πανέμορφη Καλαμάτα περίπου 80 χλμ) και αφού περάσεις τους παραλιακούς οικισμούς Λιμένι, Νέο Οίτυλο (Τσίπα) και Καραβοστάσι στην κορυφή του υψώματος που
σε οδηγεί η διαδρομή συναντάς το πανέμορφο χωριό
  Οίτυλο ή Βοίτυλο όπως μνημονεύεται από τον Όμηρο.Το Οίτυλο λόγω του υψώματος στο οποίο βρίσκεται έχει θέα στον κόλπο Οιτύλου όπου αγναντεύεις ατέλειωτη θάλασσα και εκπληκτικά ηλιοβασιλέματα.


    Σε λόφο πάνω από το Οίτυλο με τα πετρόχτιστα σπίτια, ορθώνεται το κάστρο της Κελεφάς, σε μικρή απόσταση.
Κάστρο Κελεφάς
    Το κάστρο οικοδομήθηκε από τους Τούρκους τη δεκαετία 1660-1670, με τη σύμπραξη του μανιάτη πειρατή Λυμπεράκη Γερακάρη.
   Η στρατηγικής σημασίας θέση του, καθιστούσε δυνατή την εποπτεία της ακτογραμμής και (σε συνδυασμό με το κάστρο του Πασσαβά , νοτιοδυτικά του Γυθείου) τον έλεγχο των προσβάσεων προς το νότιο τμήμα της βραχώδης και άνυδρης χερσονήσου της Μάνης.
Μονή Τσίγκου
  Το κάστρο της Κελεφάς αποτέλεσε έδρα της Τουρκικής Διοίκησης και Φρουράς από το έτος κατασκευής του έως το 1685, αλλά και έδρα των Ενετών κατά τα έτη 1685-1715.
   Σε απόσταση 6 χιλιομέτρων βόρεια από το Οίτυλο, σε μια τοποθεσία σπάνιας φυσικής ομορφιάς, είναι χτισμένη η Μονή Τσίγκου.
Το μοναστηριακό συγκρότημα με την ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική (άγνωστο πότε ακριβώς ιδρύθηκε) είναι αφιερωμένο στο Γενέσιο της Θεοτόκου.
  Κάστρο Κελεφάς-Μονή Τσίγκου:δύο από τα λιγότερα γνωστά μνημεία της ευρύτερης περιοχής του Οιτύλου, αντιπροσωπευτικά δείγματα της οχυρωματικής και μοναστηριακής αρχιτεκτονικής στη Λακωνική Μάνη.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ

Advertisement

εργαλεια εργαλειο ηλεκτρικα
 
Top