Μανιάτικοι Πύργοι.Κάθε Πύργος και μια Ιστορία

Βαθεια.Φώτο Όμορφη Μάνη
   Στην όμορφη Μάνη ο περιηγητής αμέσως διακρίνει εντυπωσιασμένος τους επιβλητικούς πανύψηλους πέτρινους πύργους ακόμα και σε μικρά χωριουδάκια, ξεμόνια  όπως τα λένε οι μανιάτες και με τη φαντασία του μεταφέρεται σε μια άλλη εποχή, θαρρείς και είναι ο ίδιος έτοιμος να πολεμήσει με
εχθρούς κατακτητές ή πειρατές που ψάχνουν για κάποιο υποτιθέμενο κρυμμένο θησαυρό..!!
    Και όμως το χτίσιμο των πύργων περίπου αυτή τη σημασία είχαν.
  Οι Δυτικοί περιηγητές αντικρύζοντας τους , τους συνέδεαν με τους πύργους και τα κάστρα των φεουδαρχών της Μεσαιωνικής Ευρώπης, της Αγγλίας και της Σκωτίας.
    Ο Μιχαήλ Παλαιολόγος το 1415 προσπάθησε με διάταγμα να περιορίσει το ύψος τους ενώ ο Βαυαρός Αντιβασιλέας Μάουερ το 1834 απαίτησε να γκρεμισθούν!Αποτέλεσμα: και οι δύο απέτυχαν στις προθέσεις τους.
Οι πύργοι της Μάνης αποτελούν ιδιότυπη και μοναδική στην Ελλάδα λαϊκών αρχιτεκτονικών έργων.
Κανείς, εώς σήμερα δεν γνωρίζει την ακριβή προέλευση τους, αν και "φέρνουν" πολύ σε αντίστοιχους πύργους που βρίσκονται στην Ιταλία. όπως στο Σαν Τζιμιάνο.Πιθανόν τελικά να τους "ξεσήκωσαν" οι Μανιάτες που πήγαν στην Ιταλία ως στρατιώτες στο στρατό της Βενετίας ή άλλων ιταλικών πόλεων.
     Τελικά η ύπαρξη τέτοιων πύργων στη Μάνη κρίνονταν επιβεβλημένη για τους Μανιάτες δεδομένου ότι αποτελούσαν άμυνα για τον κάθε είδος κατακτητή είτε αυτός ήταν πειρατής ή Τούρκος ή ακόμα και τοπικός κοινωνικός αντίπαλος!
Η σημασία του πύργου και η αξία της οικογένειας κρινόταν από το ύψος του.Οικογένειες με χαμηλό κοινωνικά υπόβαθρο δεν επιτρεπόταν να χτίσουν πύργο πιο ψηλό σε σύγκριση με άλλων πιο ισχυρών οικογενειών.Όταν αυτό συνέβαινε τότε επικρατούσε ο άγραφος νόμος της Μάνης ή να χαμηλωθεί το ύψος του ή ακόμα και να κατεδαφισθεί.
Χάλασμα στο Λιμένι.Φώτο Όμορφη Μάνη
 Καθένας πύργος ανήκε σε μια πατριά που υπερασπίζονταν όχι μόνο την οικογένεια αλλά ολόκληρο το σόϊ που στη Μάνη έμενε πάντα στα γύρω σπίτια.Η ανοικοδόμηση , η συντήρηση  αλλά και η φρούρηση του ήταν καθήκον όλης της πατριάς, ενώ ποτέ δεν τον κληρονομούσαν γυναίκες, αλλά οι πλησιέστεροι άντρες συγγενείς.
    Στον Πύργο γίνονταν  γάμοι, βαφτίσια,γλέντια, θάνατοι, μοιρολόγια.
   Οι μακροχρόνιοι και αιματηροί οικογενειακοί αγώνες είχαν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση πολλών εξ αυτών . Εξυπακούεται ότι η καταστροφή ενός πύργου θεωρείτο και καταστροφή του οικογενειακού γοήτρου. Πολλές φορές οι αγώνες είχαν και αυτό το σκοπό, δηλαδή με την κατάρρευση ενός πύργου να υπονομευθεί η αξιοπρέπεια και η περηφάνια ολόκληρης οικογένεια ή σογιού.
   Σε πολλά χωριά μάλιστα επάνω στους πύργους
τους ακόμα διατηρούνται τα κανόνια που βρίσκονταν για την αντιμετώπιση του εχθρού όποιος και αν ήταν.
   Οι πύργοι υπήρξαν αξιόπιστος αποτρεπτικός παράγοντας στο να παραμείνει η Μάνη αδούλωτη και ανυπότακτη.Υπήρξαν το φόβητρο των Τούρκων αλλά και η μεγάλη ελπίδα του δουλωμένου έθνους.
     Είναι γνωστό, άλλωστε , ότι σε αυτούς τους πύργους , μέσα από εκατοντάδες συμβούλια πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις στις πιο κρίσιμες στιγμές της πατρίδας μας.Στους θρυλικούς αυτούς Πύργους διαφυλάχθηκε αιώνες με πίστη  και αυτοθυσία, το αθάνατο Ελληνικό μεγαλείο.
Το κανόνι των Αυγουλεγιάννων στον Τροχάλακα.Φώτο Όμορφη Μάνη
    Οι Πύργοι της Μάνης είναι κατασκευές λιθόδμητες και πολυώροφες το ύψος των οποίων φτάνει εώς τα 20 μέτρα και περιλαμβάνουν ακόμα και 4 με 5 ορόφους.Ανάλογα με το μέγεθος τους σε κάτοψη  είναι δυνατόν να περιλαμβάνουν ολόκληρη την κατοικία ή να αποτελούν το οχυρωμένο τμήμα της , που υψώνεται μέσα απο την περιτειχισμένη αυλή.
    Συχνά το κτιριακό συγκρότημα μιας πατριάς είχε λαβύρινθο με υπόγεια επικοινωνία από τα "κατούγια", τις "θερίδες" ή τους "καταρράκτες" που μπορεί ένα άτομο να μετακινηθεί από τη μια άκρη του συγκροτήματος-μαχαλά να βγεί στην άλλη.
    Οι πύργοι ήταν καλά μελετημένοι στην κατασκευή τους. Διέθεταν πολεμίστρες (ντουφεκότρουπες), ζεματίστρες (ή καταχιούστριες) και στις γωνίες πετρομάχους.
    Για να μπεις στην κεντρική είσοδο του πύργου έπρεπε να ξέρεις ότι θα συναντήσεις ένα λαβυρινθώδες οίκημα  με τοίχους πάχους έως  και 1 μέτρο και πολλά παράσπιτα.Οι πόρτες, τα περάσματα. είναι χαμηλά για οχυρωματικούς λόγους αλλά και για την αποφυγή εισόδου του αέρα που ιδιαίτερα στη Μάνη είναι ισχυρός.
Ντουφεκότουπα. Φώτο Ίντερνετ
   Οι πάνω από τα κατούγια ορόφοι ήταν οι περισσότεροι με σοφίτες και ξύλινα πατώματα ενώ η πρόσβαση σε αυτούς εσωτερικά γίνονταν με σκάλες-καταρράκτες κτισμένες με πέτρα,γκονάρια!
   Για να αντιληφθεί κανείς την σημασία που έδιναν οι Μανιάτες στην άμυνα τους αρκεί να προσέξει ότι ακόμα και οι κεντρικές εισόδους των πύργων τους δεν κοίταζαν σχεδόν ποτέ τον κεντρικό δρόμο, ενώ τα παράθυρα ήταν ελάχιστα και μικρά.Με αυτό τον τρόπο γνώριζαν ότι ήταν αδύνατον να παρακολουθούνται οι κινήσεις τους μέσα στον πύργο όπου κατοικούσαν!
    Σήμερα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες από ντόπιους ιδιοκτήτες , υπάρχουν πολλοί Πύργοι κατεστραμμένοι και εγκαταλελειμμένοι. Η νέα τάξη πραγμάτων , δυστυχώς, οδηγεί πολλές οικογένειες να τους εγκαταλείπουν αλλά και το κράτος δεν μεριμνά εντέλει για την συντήρηση και αναστύλωση τους!!


Σχόλια